Karangan SPM Kesan Makanan Segera Kepada Ahli Keluarga
Dalam mendapani era globalisasi yang kian memuncak dengan kemajuan demi kemajuan dikecapi demi memenuhi kehendak pasaran industri 4.0. Segalanya tidaklah seindah yang dikatakan pastinya terdapat beberapa perkara yang menjadi permasalahan yang akan timbul dari pelbagai isu, Oleh itu, kita akan membincangkan soal kesan makanan segera kepada ahli keluarga. Apabila ada ura-ura untuk mencadangkan pengharaman iklan makanan segera dalam media massa sama ada media cetak atau media elektronik oleh kementerian kesihatan, banyak pihak memberikan pandangan yang berbeza-beza. Pandangan tersebut sudah tentu bersifat positif dan negatif. Kebanyakkan pandangan negatif adalah berkaitan dengan kesan negatif terhadap ahli keluarga yang mengamalkan pemakanan makanan segera dalam kehidupan seharian. Makanan segera didefinisikan sebagai makanan yang ringkas dan dapat disediakan dengan cepat. Antara contoh makanan segera ialah ayam goreng, buger, pizza dan sebagainya. Malah, makanan segera tidak mengandungi vitamin A yang diperlukan oleh tubuh. Vitamin A untuk membina sel-sel baharu dan baik untuk penjagaan kulit dan mata. Gentian yang dapat membantu penghadaman tidak terdapat dalam makanan segera. Di samping itu, keperluan kepada makanan segera semakin ketara pada hari ini kerana masyarakat kini lebih cenderung untuk bergerak cepat setiap masa. Hal ini kerana, kesibukan dalam tugas seharian telah mendorong masyarakat untuk mengambil jalan pintas dengan mengambil makanan segera sebagai alternatif daripada makanan berkhasiat. Jika makanan segera dijadikan hidangan yang dinikmati sekali-sekala, makanan itu kurang memudaratkan tetapi pada hari ini pelbagai jenis makanan segera dihasilkan atas kehendak pasaran. Dalam hal ini, institusi kekeluargaan tersebut lupa bahawa kerosakan dan komplikasi yang berlaku apabila terlalu banyak makan makanan segera. Persoalannya , apakah kesan-kesan pengambilan makanan segera terhadap ahli keluarga? Persoalan besar ini perlu direnungkan dengan sikap berlapang dada dan berpandangan jauh.
Antara implikasi pegambilan makanan segera ialah menyebabkan komplikasi kegemukan dan obesiti. Menurut statistik yang dikeluarkan oleh Kementeriaan Kesihatan Malaysia terdapat 25%-30% kanank-kanak di negara ini telah menghadapi masalah kegemukan. Hal ini adalah berpunca daripada pengambilan makanan segera yang mengandungi kandungan lemak dan gula yang tinggi. Contohnya, ais krim, makanan berasaskan marjerin dan minuman berkaronat di dalam tin. Pengambilan makanan segera yang berlebihan menyebabakan pelbagai komplikasi penyakit. Contohnya, komplikasi penyakit seperti diabetes, serangan jantung dan arthritis. Hal ini disebabkan oleh pengambilan pengamakan gaya hidup yang tidak sihat, kurang bersenam dan terdedah dengan makanan segera. Lampu Aladin tidak akan menyala tanpa digosok, begitulah juga dengan ibu bapa haruslah menyediakan makanan yang sihat kepada anak-anak sejak kecil lagi bak kata pepatah melentur buluh biarlah daripada rebungnya. Anak-anak memerlukan zat-zat logam, susu, buah-buahhan, sayur-sayuran dan vitamin E yang mencukupi bagi membekalkan tenaga dan dapat menyihatkan tubuh badan. Selain itu, dalam mesyuarat Kolej Kardiologi Amerika di Anaheim melaporkan risiko remaja menghadapi sakit jantung daripada lebihan lemak teou dan kolestrol yang terdapat dalam makanan segera adalah amat tinggi. Natijahnya,dapat disimpulkan bahawa pengambilan makanan segera yang berlebihan boleh memudaratkan kesihatan tubuh badan.
Tubuh sewajarnya lebih sihat. Peribahasa pun ada meyatakan bahawa “otak yang cerdas berada pada tubuh yang sihat”. Walau bagaimanapun kajian di Baycrest Centre di Universiti Toronto, Kanada merumuskan bahawa makanan segera boleh membantuan proses tumbesaran. Hal ini adalah disebabakan oleh nutrisi makanan yang diambil tidak seimbang dan tidak mengikut piramid makanan malah, kurang kandungan protein dan kalsium boleh menyebabkan pembinaan otot dan tulang terganggu. Selain itu, makanan mengandungi bahan kimia berbahaya seperti perisa tambahhan yang merencatkan pemikiran kanak-kanak. Mudasirnya, ia juga mampu menjejaskan katahanan badan seseorang dan menyebabkan tubuh badan menjadi lemah. Malah, bahan kimia seperti karsinogen digunakan boleh menyebabkan pembentukan dan perkembangan sel secara tidak terkawal. Penggunaan bahan kimia yang berlebihan dalam makanan segera boleh mengakibatkan kanser dan ketumbuhan pada otak. Contohnya, kanak-kanak mengalami perubahan drastik dari segi fizikal dan mental serta memberi impal secara makro dan mikro. Malah, pengambilan makanan segera yang banyak boleh menggangu perembesan hormon. Bukan itu sahaja, makanan segera juga tidak memberikan sebarang manfaat kepda manusia. Oleh itu, kita haruslah mengelakkan diri daripada mengambil makanan segera, tetapi mengambil pemakanan yang berkhasiat akan menjamin kesihatan tubuh badan yang berterusan. Sudah terang lagi bersuluh makanan segera memberikan impak yang negatif kepada tubuh badan dan kehidupan sehariaan.
Tak kenal maka tak cinta. Peribahasa ini kian dilupakan begitu juga dengan makanan tradisional di negara ini yang semakin dipinggirkan. Generasi muda kini tidak pernah cuba untuk mengenal makanan tempatan seperti tempoyak dan cencalok. Disebabkan oleh kesibukan bekerja menyebabkan ibu bapa lebih suka menyediakan hidangan yang terdiri daripada makanan segera, malah makanan tersebut disukai oleh seisi keluarga terutamanya kanak-kanak. Seterusnya, makanan tempatan mendapat persaingan sengit dari barat kerana kebanyakkan makanan segera berasal dari barat. Mereka juga menganggap bahawa makanan dari barat lebih berkhasiat daripada makanan tempatan. Menurut kajian Profesor Greenwood dari Universiti Toronto menunjukkan bahawa makanan dari barat terutamanya kentang goreng, mi segera dan sebagainya, mengandungi kadar lemak dan protein yang tinggi serta kandungan karbohidrat yang rendah merupakan imbangan makanan yang tidak sesuai untuk perkembangan otak manusia. Selain itu, cara pembungkusan makanan tempatan kurang menarik perhatian berbanding pembungkusan makanan barat. Oleh itu, kerajaan telah menubuhkan Industri Kecil dan Sederhana sebagai alternatif untuk mengurangkan kadar import makanan segera dari barat yang tidak diketahui kandungan yang terdapat di dalam makanan tersebut. Oleh itu, kita haruslah menyokong Industri Kecil dan Sederhana dalam usahah untuk menghidupkan kembali makanan tempatan yang semakin dipinggirkan.
Benarlah seperti telahan orang tua-tua, “jangan ambil senang jika tidak mahu susah” . Inilah musibah apabila masyarakat terlalu memilih jalan mudah termasuk dalam hal makan minum. Oleh itu, semua pihak perlu menyedari akan keburukan pengambilan makanan segera terhadap kesihatan tubuh badan. Penekanan dalam mendidik anak-anak daripada ibu bapa adalah wajar bagi menggalakkan anak-anak mengambil makanan yang seimbang dan sihat. Bukan itu sahaja, pengguan perlu mengetahui kandungan nutrisi dan kombinasi bahan yang digunakan dalam makanan. Sebagai pengguna yang bijak kita haruslah mengamalkan budaya membaca label sebelum membeli sesuatu makanan untuk memastikan makanan yang dipilih berkhasiat dan berkualiti tiggi. Kementerian tidak seharusnya mengharamkkan pengiklanan makanan segera tetapi dilakukan secara poduktif dan inovatif. Media massa perlulah mengiklankan makanan segera atau snek yang berkhasiat sahaja dan makanan yang tidak berkhasiat dan memudaratkan kesihatan haruslah disekat secara berterusan.
Dalam mendapani era globalisasi yang kian memuncak dengan kemajuan demi kemajuan dikecapi demi memenuhi kehendak pasaran industri 4.0. Segalanya tidaklah seindah yang dikatakan pastinya terdapat beberapa perkara yang menjadi permasalahan yang akan timbul dari pelbagai isu, Oleh itu, kita akan membincangkan soal kesan makanan segera kepada ahli keluarga. Apabila ada ura-ura untuk mencadangkan pengharaman iklan makanan segera dalam media massa sama ada media cetak atau media elektronik oleh kementerian kesihatan, banyak pihak memberikan pandangan yang berbeza-beza. Pandangan tersebut sudah tentu bersifat positif dan negatif. Kebanyakkan pandangan negatif adalah berkaitan dengan kesan negatif terhadap ahli keluarga yang mengamalkan pemakanan makanan segera dalam kehidupan seharian. Makanan segera didefinisikan sebagai makanan yang ringkas dan dapat disediakan dengan cepat. Antara contoh makanan segera ialah ayam goreng, buger, pizza dan sebagainya. Malah, makanan segera tidak mengandungi vitamin A yang diperlukan oleh tubuh. Vitamin A untuk membina sel-sel baharu dan baik untuk penjagaan kulit dan mata. Gentian yang dapat membantu penghadaman tidak terdapat dalam makanan segera. Di samping itu, keperluan kepada makanan segera semakin ketara pada hari ini kerana masyarakat kini lebih cenderung untuk bergerak cepat setiap masa. Hal ini kerana, kesibukan dalam tugas seharian telah mendorong masyarakat untuk mengambil jalan pintas dengan mengambil makanan segera sebagai alternatif daripada makanan berkhasiat. Jika makanan segera dijadikan hidangan yang dinikmati sekali-sekala, makanan itu kurang memudaratkan tetapi pada hari ini pelbagai jenis makanan segera dihasilkan atas kehendak pasaran. Dalam hal ini, institusi kekeluargaan tersebut lupa bahawa kerosakan dan komplikasi yang berlaku apabila terlalu banyak makan makanan segera. Persoalannya , apakah kesan-kesan pengambilan makanan segera terhadap ahli keluarga? Persoalan besar ini perlu direnungkan dengan sikap berlapang dada dan berpandangan jauh.
Antara implikasi pegambilan makanan segera ialah menyebabkan komplikasi kegemukan dan obesiti. Menurut statistik yang dikeluarkan oleh Kementeriaan Kesihatan Malaysia terdapat 25%-30% kanank-kanak di negara ini telah menghadapi masalah kegemukan. Hal ini adalah berpunca daripada pengambilan makanan segera yang mengandungi kandungan lemak dan gula yang tinggi. Contohnya, ais krim, makanan berasaskan marjerin dan minuman berkaronat di dalam tin. Pengambilan makanan segera yang berlebihan menyebabakan pelbagai komplikasi penyakit. Contohnya, komplikasi penyakit seperti diabetes, serangan jantung dan arthritis. Hal ini disebabkan oleh pengambilan pengamakan gaya hidup yang tidak sihat, kurang bersenam dan terdedah dengan makanan segera. Lampu Aladin tidak akan menyala tanpa digosok, begitulah juga dengan ibu bapa haruslah menyediakan makanan yang sihat kepada anak-anak sejak kecil lagi bak kata pepatah melentur buluh biarlah daripada rebungnya. Anak-anak memerlukan zat-zat logam, susu, buah-buahhan, sayur-sayuran dan vitamin E yang mencukupi bagi membekalkan tenaga dan dapat menyihatkan tubuh badan. Selain itu, dalam mesyuarat Kolej Kardiologi Amerika di Anaheim melaporkan risiko remaja menghadapi sakit jantung daripada lebihan lemak teou dan kolestrol yang terdapat dalam makanan segera adalah amat tinggi. Natijahnya,dapat disimpulkan bahawa pengambilan makanan segera yang berlebihan boleh memudaratkan kesihatan tubuh badan.
Tubuh sewajarnya lebih sihat. Peribahasa pun ada meyatakan bahawa “otak yang cerdas berada pada tubuh yang sihat”. Walau bagaimanapun kajian di Baycrest Centre di Universiti Toronto, Kanada merumuskan bahawa makanan segera boleh membantuan proses tumbesaran. Hal ini adalah disebabakan oleh nutrisi makanan yang diambil tidak seimbang dan tidak mengikut piramid makanan malah, kurang kandungan protein dan kalsium boleh menyebabkan pembinaan otot dan tulang terganggu. Selain itu, makanan mengandungi bahan kimia berbahaya seperti perisa tambahhan yang merencatkan pemikiran kanak-kanak. Mudasirnya, ia juga mampu menjejaskan katahanan badan seseorang dan menyebabkan tubuh badan menjadi lemah. Malah, bahan kimia seperti karsinogen digunakan boleh menyebabkan pembentukan dan perkembangan sel secara tidak terkawal. Penggunaan bahan kimia yang berlebihan dalam makanan segera boleh mengakibatkan kanser dan ketumbuhan pada otak. Contohnya, kanak-kanak mengalami perubahan drastik dari segi fizikal dan mental serta memberi impal secara makro dan mikro. Malah, pengambilan makanan segera yang banyak boleh menggangu perembesan hormon. Bukan itu sahaja, makanan segera juga tidak memberikan sebarang manfaat kepda manusia. Oleh itu, kita haruslah mengelakkan diri daripada mengambil makanan segera, tetapi mengambil pemakanan yang berkhasiat akan menjamin kesihatan tubuh badan yang berterusan. Sudah terang lagi bersuluh makanan segera memberikan impak yang negatif kepada tubuh badan dan kehidupan sehariaan.
Tak kenal maka tak cinta. Peribahasa ini kian dilupakan begitu juga dengan makanan tradisional di negara ini yang semakin dipinggirkan. Generasi muda kini tidak pernah cuba untuk mengenal makanan tempatan seperti tempoyak dan cencalok. Disebabkan oleh kesibukan bekerja menyebabkan ibu bapa lebih suka menyediakan hidangan yang terdiri daripada makanan segera, malah makanan tersebut disukai oleh seisi keluarga terutamanya kanak-kanak. Seterusnya, makanan tempatan mendapat persaingan sengit dari barat kerana kebanyakkan makanan segera berasal dari barat. Mereka juga menganggap bahawa makanan dari barat lebih berkhasiat daripada makanan tempatan. Menurut kajian Profesor Greenwood dari Universiti Toronto menunjukkan bahawa makanan dari barat terutamanya kentang goreng, mi segera dan sebagainya, mengandungi kadar lemak dan protein yang tinggi serta kandungan karbohidrat yang rendah merupakan imbangan makanan yang tidak sesuai untuk perkembangan otak manusia. Selain itu, cara pembungkusan makanan tempatan kurang menarik perhatian berbanding pembungkusan makanan barat. Oleh itu, kerajaan telah menubuhkan Industri Kecil dan Sederhana sebagai alternatif untuk mengurangkan kadar import makanan segera dari barat yang tidak diketahui kandungan yang terdapat di dalam makanan tersebut. Oleh itu, kita haruslah menyokong Industri Kecil dan Sederhana dalam usahah untuk menghidupkan kembali makanan tempatan yang semakin dipinggirkan.
Benarlah seperti telahan orang tua-tua, “jangan ambil senang jika tidak mahu susah” . Inilah musibah apabila masyarakat terlalu memilih jalan mudah termasuk dalam hal makan minum. Oleh itu, semua pihak perlu menyedari akan keburukan pengambilan makanan segera terhadap kesihatan tubuh badan. Penekanan dalam mendidik anak-anak daripada ibu bapa adalah wajar bagi menggalakkan anak-anak mengambil makanan yang seimbang dan sihat. Bukan itu sahaja, pengguan perlu mengetahui kandungan nutrisi dan kombinasi bahan yang digunakan dalam makanan. Sebagai pengguna yang bijak kita haruslah mengamalkan budaya membaca label sebelum membeli sesuatu makanan untuk memastikan makanan yang dipilih berkhasiat dan berkualiti tiggi. Kementerian tidak seharusnya mengharamkkan pengiklanan makanan segera tetapi dilakukan secara poduktif dan inovatif. Media massa perlulah mengiklankan makanan segera atau snek yang berkhasiat sahaja dan makanan yang tidak berkhasiat dan memudaratkan kesihatan haruslah disekat secara berterusan.